top of page
  • Dr. Cansu Alakbarov

Akne Skarı Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?

Aktif #akneleri olan bir hastaysak elbette ilk yapacağımız şey #dermatoloji doktoruna muayene olmaktır. Bazen bizim #akne sandığımız durum alerjik bir reaksiyon, gül hastalığı, paraziter enfeksiyon, fungal enfeksiyon olabilir. Tüm bu durumların ayırıcı tanısı için uzman hekimden yardım almalıyız. #Akne tedavisinde kullanılan birçok tedavi sadece dermatoloji uzmanı tarafından reçete edilebilir ve reçetesiz alınamaz, buna krem-jel tedavileri de dahil. Eğer eczaneden reçetesiz ilaç almış ya da aile hekiminin reçete ettiği #akne ilaçlarını kullanmışsak ve #aknelerimiz geçmediyse pes etmemeliyiz. Hem dermatoloji uzmanına muayene olmalı hem de önerdiği topikal ilaçları en az 6-8 hafta süreyle düzenli olarak kullanmalıyız. 1-2 hafta düzensiz kullanılan ve fayda göstermeyen ilaç tedavileri için düzenli kullanıma devam etmek önemlidir, yarıda kesmemeliyiz. Kısacası tedaviye erken başlamak ve tedavide sebat etmek önemlidir.



Kırmızı, aktif haldeki bir #sivilceyi sıkmaya çalışmak çok yanlıştır. Doğru olan #sivilcenin antibiyotikli tedavilerle kendisinin kurumasıdır. Sıkılmaya çalışılan #sivilcelerde kanama olur ve bu da hem çöküntü şeklinde #akneskarına hem de koyu renkli kalmasına neden olur.


#Aknelere diş macunu sürmek, aspirin sürmek ya da asitli herhangi bir ürünü sürmek uygun değildir. #Akneyi doğru şekilde kurutmayacağı gibi cilt bariyerini de bozacaktır.


Aktif bir #akne çıktığında yapmak gereken #salisilikasitli tonikle tüm yüzü temizlemek, benzoil peroksit ve antibiyotik içeren topikal #akne ilacını günde 2 kere kullanmaktır. Benzoil peroksitli ilaçlar dermatolog reçetesi olmadan temin edilemeyebilir. Bu nedenle kısa süreli olarak #hidrokolloid #aknebantlarından faydalanılabilir.


Kısacası #aknenin skar bırakmadan iyileşmesi için yapabileceğimiz en önemli şey erken dönemde doğru tedavi ajanlarıyla, hekim ile uyumlu şekilde tedavi sürecini yürütmektir.


327 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page