top of page
  • Dr. Cansu Alakbarov

Androjenik Alopesi Sadece Erkeklerin Problemi Midir?


#Androjenikalopesi yani #erkektipisaç dökülmesi; erkeklerde kelliğe neden olan saç dökülmesidir. Kıl köklerinde testosterona karşı duyarlılık söz konusudur ve testosteronun etkisiyle kıl foliküllerinde giderek küçülme ve maalesef sonunda kalıcı olarak kapanma olur. Kapanan saç folikülünden saç çıkmaz ve bu aşamadan sonra tedaviden yanıt alamayız yani kapanan kıl kökünü açamayız. Saçlarınızda seyrelme fark ettiğinizde başvurduğunuz dermatoloji doktorunuz saçlarınızdaki dökülmenin nedeninin #androjenikalopesi olacağını anlayacaktır. Erken dönemde başlanan ve uyum içinde sürdürülen tedavilerle saçların kelliğe gidişini önlemek mümkündür. Önemli olan uygun tedaviyi almak ve tedaviye uyum sağlamaktır.


#Erkektipisaçdökülmesinde saç dökülmesi sinsi olur, hatta tam olarak saç dökülmesi demek yanlış olur. Kıl folikülleri daraldıkça foliküllerden çıkan kıl sayısı azalır, kıl sayısı azaldıkça da saçlar seyrelir. Normalde görülmeyen saçlı deri


görülebilir hale gelir. Erkeklerde bu durum daha çabuk farkedilir çünkü erkeklerdeki dökülme alın çizgisinden yani saçlı derinin ön kısmından başlar ve erkekler aynaya baktığında bu dökülmeyi kolayca fark ederler. Kadınlardaysa bu durum daha da zor farkedilir. Çünkü dökülme ön taraftan değil, saçın arka tepe bölgesinden başlar.


Aynı zamanda kadınların tek saç dökülme nedeni bu olmayabilir. Menstruasyon nedeniyle kanamaları olan ve demir depoları azalan kadınlarda, besinsel takviye yetersizse demir eksikliğine bağlı olarak da saç dökülmesi görülür. İki durumun aynı anda olması tanıda atlamaya neden olabilir ancak deneyimli bir dermatoloji doktoru aynı anda iki hastalığın olduğunu muayene ile bilebilir.

#Androjenikalopesi ile ilgili en önemli nokta, erken tanı ile tedavisinin mümkün olması ve kelliğe gidişin önlenebilmesidir. Tedavinin şekli, süresi ve ilaçların dozları hastadan hastaya farklılık gösterebileceğinden; saç dökülmesi veya saç seyrelmesi gibi sorunlarınızın olduğu durumlarda Dermatoloji uzmanına muayene olmalısınız.

172 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page