top of page
  • Dr. Cansu Alakbarov

Yüzümüzdeki parazit: Demodeks

Yüzümüzdeki kıl foliküllerinin içinde bir parazit yaşayabileceğini daha önce duymuş muydunuz? Yüzümüzde çok sayıda kıl folikülü var ve bu kıl foliküllerine yağ bezleri açılıyor. Demodeks paraziti ise bu foliküllere yerleşip deri artığı ve yağ ile beslenebilen bir parazit. Sağlıklı erişkinlerde de bazen hastalığa neden olmadan bulunabilir; deride cm2'de 5'ten az olması kabul edilebilir bir durumdur. Sayılarının arttığı bazı durumlarda hastalarda yüzde yanma, batma, hassasiyet, kuruluk, kızarıklık, kaşıntı, renk eşitsizliği ve sivilce gibi şikayetler olur.

Dermatoloji doktoru klinik olarak şüphelendiğinde dermoskopik değerlendirme, yüzeysel deri biyopsisi veya punch deri biyopsisi ile tanıyı kesinleştirebilmektedir.


Bu parazitler gündüzleri kıl folikülleri içinde yaşarken, geceleri hareketlenirler. Yastık kılıflarına yumurtlayabilirler. Demodikoziste tedavi yaklaşımlarının en önemli basamaklarından birisi yastık kılıflarının günlük olarak değiştirilmesi ve parazit yumurtalarının arındırılması için sıcak ütüleme yapılmasıdır.




Yüz temizliğinin düzenli olarak sabah akşam yapılması ve yüz yıkama için çay ağacı yağı içeren yüz yıkama jeli kullanılması parazitlerin ortamdan uzaklaştırılması için faydalı görülmüştür. Yüzde gerginlik hissedildiği takdirde düzenli olarak su bazlı nemlendirici kullanılmalıdır. Gözenekleri tıkayıcı tarzda ten makyajı yapılmasının, temizlenmemiş makyaj fırçaları ve süngerleri kullanılmasının, deri tipine uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanılmasının demodeks sayılarında artışa neden olduğunu biliyoruz.


Demodikozis hastalarında dermatoloji hekimi tarafından düzenlenen tedaviye ek olarak cilt bakımında ve uyku hijyeninde belirtilen tedbirlerin alınması tedavi sürecini hızlandıracaktır.


520 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page